Quantcast WDW Explorer CD-ROM issues
 
INTERCOT: Walt Disney World Vacation Planning Guide Walt Disney World Disney Cruise Line Mousehut Mail WebDisney News INTERCOT: Walt Disney World Vacation Guide
News Discussion Theme Parks Resorts Info Central Shop Interactive Podcast INTERCOT Navigtion
 

Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    South Mississippi
    Posts
    809
    Post Thanks / Like

    Question WDW Explorer CD-ROM issues

    Thanks to the podcast #30; I found my old copy of the WDW Explorer from 1996. It was made to run on Windows 95 and is a 16bit program.
    Does anyone know of any way to get this to install and run on Windows 7. The compatibility mode is a no go.
    Sean
    DL - '72, '74
    WDW - '84, '85, '86, Honeymoon '90, '93, '96, '00, '01, '03, '04, 2x '05, '06, 2x '10, 2x '11, 10x'12, 2x '13
    Booked for February 22-27

  2.     Please Support INTERCOT's Sponsors:
  3. #2
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    At the Edge of Reason
    Posts
    12,416
    Post Thanks / Like

    Default

    I thought I had it running...

    Try just running the EXE on the disk. I don't think you need to install it.

  4. #3
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    South Mississippi
    Posts
    809
    Post Thanks / Like

    Default

    Quote Originally Posted by DizneyRox View Post
    Try just running the EXE on the disk. I don't think you need to install it.
    I have the first edition and the only .exe I can find is the setup.exe
    Sean
    DL - '72, '74
    WDW - '84, '85, '86, Honeymoon '90, '93, '96, '00, '01, '03, '04, 2x '05, '06, 2x '10, 2x '11, 10x'12, 2x '13
    Booked for February 22-27

  5. #4
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    At the Edge of Reason
    Posts
    12,416
    Post Thanks / Like

    Default

    Checking disk... Gimme a minute...

  6. #5
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    At the Edge of Reason
    Posts
    12,416
    Post Thanks / Like

    Default

    Hey hey... You're right... I must ave always used the second edition. In the WDW folder, there's a WDW25.exe that doesn't exist in the first edition.

    I just tried copying the file from the second edition to the first, along with necessary files and no go. The apps are too different.

    You'll need to get your hands on a second edition...

    OR

    Get VirtualBox (free) and install Win 95 in a virtual machine to enjoy these CDs.

    You can probably locate the second edition of the CD out on the Interwebs. I know a few sites that have/had it. It's not commercially available anymore...

  7. #6
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    South Mississippi
    Posts
    809
    Post Thanks / Like

    Default

    Thanks, DizneyRox.
    I have an old Frankenputer from years ago that I may try to fire up again just to run this. Heck, I still have a Tandy model 1.
    Sean
    DL - '72, '74
    WDW - '84, '85, '86, Honeymoon '90, '93, '96, '00, '01, '03, '04, 2x '05, '06, 2x '10, 2x '11, 10x'12, 2x '13
    Booked for February 22-27

  8. #7
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    South Mississippi
    Posts
    809
    Post Thanks / Like

    Default

    I powered up a Windows Vista computer and it runs on that!!! The 600x800 graphics are AWESOME....not. Still, it is cool to have it up and running again.
    Sean
    DL - '72, '74
    WDW - '84, '85, '86, Honeymoon '90, '93, '96, '00, '01, '03, '04, 2x '05, '06, 2x '10, 2x '11, 10x'12, 2x '13
    Booked for February 22-27

  9. #8
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    At the Edge of Reason
    Posts
    12,416
    Post Thanks / Like

    Default

    If you install it, you may be able to copy the install directory over to the Win7 computer... I bet it's just missing the equivalent of that WDW25.exe.

    You got me beat on the model 1 (although they were TRS-80 not Tandy ;-) )... I've only got a model III sitting in storage somewhere. About 10 years ago, it actually was able to boot off the 5.25" disks.

  10. #9
    Join Date
    Apr 1999
    Location
    Beautiful Kelowna, BC
    Posts
    10,111
    Post Thanks / Like

    Default

    Quote Originally Posted by Disney Hungarian View Post
    I powered up a Windows Vista computer and it runs on that!!! The 600x800 graphics are AWESOME....not. Still, it is cool to have it up and running again.
    Interesting, I've never attempted to run it on my Windows Vista laptop. I'm going to have to find my copy.. that will keep some kid busy for hours.
    I'm not bad. I'm just drawn that way.

Share This Thread On Social Media:

Share This Thread On Social Media:

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

 
Company
Advertising
Guest Relations
Community
Discussion Boards
Podcast
Newsletter
Shop
Social
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
Pinterest
Subscribe to our Newsletter
Enter your email address below to receive our newsletter:
INTERCOT Logo PRIVACY STATEMENT / DISCLAIMER | DISCUSSION BOARD RULES
Since 1997 INTERCOT - a Levelbest Communications Website. This is not an official Disney website.
> Levelbest Network Site